Pagina's

woensdag 27 februari 2013

Is er weer hoop voor winkelcentrum IJmuiden?


Gepubliceerd op Dichtbij.nl/Kennemerland

Het schiet maar niet op met het winkelcentrum van IJmuiden. En dat terwijl ik vorig jaar nog een veelbelovende volkspeiling in de mailbox kreeg, over vier varianten voor de omvorming van het winkelgebied in het centrum van IJmuiden.

Themapleinen en een waterloop moesten de boel gaan opvrolijken. Een regiofunctie zou het gebied vervullen. En het door architect Dudok ontworpen hart – de wederopbouw na de rampzalige oorlogsjaren – moest uiteraard intact blijven.

Zat er even vaart in de plannen, lijken de partijen: de gemeente Velsen, de projectontwikkelaar en de plaatselijke ondernemers, er maar niet uit te komen. Het winkelgebied lijkt steeds minder te kloppen. Dat laatste kan iedereen overigens al jaren zien. De neuzen willen maar niet dezelfde kant op wijzen.

Met een beetje visie had men in mijn opinie van Oud-IJmuiden het centrum van de wereld – althans in deze hoek van de Randstad dan – kunnen maken. Met winkels, horeca en belevingsitems. De delta, het oude spoorgebied had zo rijp gemaakt kunnen worden voor een groot outlet-centrum. Zoals we nu weten verrijst die in Sugarcity, even verderop in halfweg. En ondertussen bouwt 'men' de heuvel aan de sluis vol met onverkoopbare en te dure huur woningen. Het uitzicht zal er best prachtig zijn maar het strand nog steeds onvindbaar.


Over visie gesproken, in het Visieplan 2025 spreekt 'men' over een boost voor de (IJmond)regio. Door meer mensen van buiten aan te trekken. Vooral zakenmensen en studenten. Een mooi streven want de regio heeft veel te bieden, naast natuur en strand zou techniek en innovatie hier prima een plek kunnen vinden. Een kloppend stadshart zou daar mooi bij passen.

Ondertussen is er afgelopen dinsdag 26 februari in de vergadering van Burgemeester & Wethouders een 'Voorontwerp bestemmingsplan IJmuiden Centrum' opgesteld. De HOV (Hoogwaardige openbaar vervoer) verbinding door de Lange Nieuwstraat ingetekend. Een vrij uitwisselbare bestemming voor horeca en detailhandel mogelijk gemaakt, en ruimte gecreëerd voor evenementen op het Velserduinplein en Plein 1945.

Dat klinkt in ieder geval veelbelovend. Er zullen echter wel weer inspraakrondes komen en er zal nog best wat wind door IJmuiden waaien voor de storm gaat liggen. Vandaag maakte de provincie Noord-Holland bekend dat ze in 2014 gaat stoppen met de draagvleugelbootverbinding tussen Velsen-Amsterdam. De waterbus die mijns inziens juist vorm gaf aan de ambities en mogelijkheden van het gebied. Ook daar zitten blijkbaar visieloze bestuurders. Jammer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten