Pagina's

donderdag 16 augustus 2012

Houden Haarlemmers wel van Jazz?


Gepubliceerd op Dichtbij.nl/Zuid-Kennemerland

De Grote Markt is Neerlands mooiste plein, althans dat zegt 'men'. En het is inderdaad best wel fraai. Was het in de Middeleeuwen nog Het Sant waar riddertoernooien plaatsvonden is het tegenwoordig de geplaveide place-to-be voor de regionale happening. Naast de gebruikelijke markten zie je er evenementen in allerlei soorten en maten voorbijkomen.

Zo was er twee weken geleden nog Haarlem Culinair. Ingeblikt in plastiek zeil en volgens kwade tongen voor een elitair genootschap. Ik weet het niet, ben er namelijk na de eerste keer voor de 17e keer op rij niet meer geweest. Ben allergisch voor betaalde smakeloosheid en lichtelijk claustrofobisch voor plastic fantastic.

Elk jaar schijnt er kritiek op het gebeuren te zijn en ook dit jaar snapte één van de organisators, Henny Leeflang, het gemor van een kleine duizend Haarlemmers niet …gaap. In tegenstelling tot anderen ben ik van mening dat de Grote Markt openbaar terrein is – van ons allemaal dus – en niet te huur voor welke besloten club dan ook. Ik wil over het plein vrij kunnen flaneren en als het een leuk feest blijkt misschien zelfs meedoen. Het opgeworpen argument 'glaswerk' voor hun bubbels en prik is kul, tegenwoordig is er bijna niet van echt te onderscheiden onbreekbaar materiaal te verkrijgen.

Vandaag begint Haarlem Jazz & more. Ja u leest het goed '& more'. Die organisatie heeft blijkbaar wel hun voelsprieten in de gemeenschap laten hangen. Want als er iets in Haarlem niet leeft dan is het wel Jazz. Dus heel verstandig worden door de kleine club Jazz liefhebbers de bakens verzet. Op diverse podia in de stad kan je genieten van een willekeur aan prachtmuziek. Voor ieder wat wils.

Wordt er in Spaarnwoude handig hergebruik gemaakt van de opbouw van Dance Valley om een week later Dutch Valley op hetzelfde materiaal te laten plaatsvinden. Bouwen en breken we in Haarlem eerst een de Culinair bubbel op om vervolgens twee weken later weer helemaal opnieuw te beginnen, handig. Hé meneer Leeflang, ik ruik een besparing op die noodzakelijke entree gelden! De weekmarkt verhuisd gewoon zoals wel vaker even naar de Zijlstraat en de Nieuwe Groenmarkt.

Het is overigens jammer dat de Botermarkt niet meer meedoet in de Jazz & more route. In het verleden heb ik daar menig bandje mogen aanschouwen. Ook recent was er weer een fantastisch bierproeverij op dit compacte pleintje. Dus het kan wel, zelfs met transparante bierpullen. Een horecabaas – laten we hem voor het gemak de Louis Amstrong van het plein noemen – wil wel, maar de plaatselijke weekmarkt zit in de weg.

Hadden ze er met de nieuwbouw aan de Raaks maar vast rekening mee gehouden. Want de Raaks naast het oude Postkantoor leent zich er mijns inziens als raar loos straatje prima voor om er een weekmarkt te parkeren. Maar wie weet voor de volgende editie volksvermaak: Jazz & more, culinair, bier en plezier.Geen opmerkingen:

Een reactie posten