Pagina's

maandag 11 juni 2012

De Voedselzandloper


Picture

Begreep ik uit zijn eerste boeken dat we van sterrenstof zijn gemaakt, tot mens gevormd zijn vanuit een verdwaalde aap om in zijn laatste boek erachter te komen dat we ons dood aan het eten zijn. Niet onder Drama of SF maar onder de kookboeken vond ik hem, het boek 'De Voedselzandloper' van Kris Verburgh. Ik heb de toonbank dame getipt om hem ook onder de afdeling maatschappij/sociologie te stallen. Want er is wel meer aan de hand dan wat gerommel in de keuken.


Eigenlijk is het heel simpel, we zouden voor het goede iedere dag moeten eten als een aap en matig intensief bewegen. Melk is voor zoogdieren zolang ze nog geen tanden in hun bek hebben, daarna volstrekt overbodig en zelfs ongezond. Klink eigenlijk best logisch. We oxideren (roesten), lucht is namelijk een tamelijk giftig goedje, dus temper het intensief sporten een beetje. Had Midas Dekkers toch gelijk. En na ±40 jaar ben je als mensachtig zoogdier voor moeder natuur overbodig en wordt het verval ingezet. Als je uiteindelijk maar oud genoeg wordt krijg je vanzelf kanker of stopt een orgaan er gewoon mee. 200.000 jaar doen we ons te goed aan fruit, groen, knollen en noten, soms een vogel of ander klein wild. Die hele mammoetjacht is sterk geromantiseerd (dat u het maar even weet). Om 10.000 jaar geleden, tijdens de Neolithische periode, ineens als een debiel granen te gaan verorberen. En toen ging het fout.

Zoetjes aan worden we allemaal steeds dikker, en niet eens enkel door gebrek aan beweging maar vooral door de overvloed aan suikers (koolhydraten). Een sluipmoordenaar die de wereld nog eens volledig ontwricht, als dat niet al het geval is. Het aantal obesitas en suikerziekte gevallen neemt in rap tempo toe en lijkt niet te stuiten. 'Men' probeert er wel wat tegen te doen, zo kunnen we ons vast allemaal nog wel de 30 minuten campagne herinneren. Een nieuwe wending in het geheel lijkt de recente ontwikkeling door de kinderbescherming die 3 kinderen vanwege hun overgewicht en ouderlijke onmacht onder toezicht heeft gesteld. Mosterd na de maaltijd natuurlijk.

Het probleem is veel groter en haarfijn legt Kris de vinger op de zere plek. De schijf van vijf is achterhaald en zelfs misleidend. En waarom evolueert die dan niet en worden de nieuwste inzichten er niet in verwerkt? Omdat een stevige voedsellobby de boel traineert. Net als in bv de medicijnmarkt zijn de belangen zo groot dat 'we' liever allemaal kapot dan dat we op de gezonde toer gaan. Simple as that. Allerlei diëten ten spijt, zoals het Paleo- of het Atkins dieet, helpen die vaak enkel maar op de korte termijn, zijn moeizaam vol te houden en op termijn zelfs contraproductief. We dijen met z'n allen vrolijk verder uit.

Verse groente en fruit is ook steeds moeilijker verkrijgbaar, in sommige wijken is enkel nog maar prefab voedsel te koop. Daarnaast is vers en gezond vaak duurder en dan is de keus voor velen – soms zelfs noodzakelijk – snel gemaakt. Er is wel een kentering gaande, steeds meer initiatieven halen met veel liefde en toewijding, zoals bv de Dak Boerin, het groeivoer weer terug onder de mensen. Maar voor een structurele omslag is meer nodig.

Gelukkig heeft Kris zich erover gebogen en met zijn wetenschap achtergrond en heldere uitleg ons verblijd met een nieuwe versie en vorm van die achterhaalde schijf, waar we allemaal mee zijn opgegroeid. Nou is Kris de bescheidenheid zelve, en dat is voor het slagen van deze missie misschien ook wel het beste, dus komt het nu op ons aan. Niet enkel het boek kopen of het geleerde toepassen, nee ook breed promoten. Download die Voedselzandloper en douw het iedereen door de strot die het maar wil horen.

May the force be with you en eet smakelijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten