Pagina's

vrijdag 16 december 2011

Achteraf… week 50


In deze week steken de kerstmarkten als paddestoelen de kop op. In Haarlem in Anton Pieck sfeer en elders vooral in het traditionele opgetuigde steekgroen en lichtjes. In Tuincentrum Osdorp hebben ze naast herten en beren, in miniatuur een compleet Tiroler dorpje opgetuigd met erboven een gondellift voor de kids. Bij IKEA koop je (in Haarlem inmiddels uitverkocht, red.) voor 1 euro – vast incl. handleiding en versierplan voor dummies – een echte Julofferfestbøm. Althans je betaald 20,- en krijgt de korting pas bij aankoop in januari terug. Slim plan, zullen de groenverkopers van op de hoek niet leuk vinden. Maar die kraaien intussen iets over kwaliteit o.i.d.

Santa Claus is ook in Velsen gearriveerd, want ik zag Santa's taxi richting het Noorden voorbij schieten. Als ie maar niet vastloopt bij het Noordzeekanaal. Alhoewel hij er natuurlijk gewoon overheen vliegt, en gelukkig wordt volgend jaar eindelijk de Velsertunnel aangepast. Het eerste krantenwijk lopertje met nieuwjaarswensen heeft zich ook al aan mijn voordeur gemeld. Beetje vroeg maar zal gedacht hebben "dit jaar blijf ik de oplichters voor". Met een beetje mazzel wordt dit een nieuwe trend en beginnen ze uiteindelijk al ergens in juni met dit kweeïge gedoe aan de deur.

Door een familiefeestje in het Philharmonie café Beinum – waar zowaar ook gewoon popklassiekers uit de boxen schallen – verkeerde ik de dag erop nog in hogere sferen. Vast een glühweintje teveel. Een mooi moment om het hangende toilet, waar een constante waterval een acuut probleem vormde, onder handen te nemen. Na een halve dag slopen en analyseren toch maar eens advies bij de plaatselijke onderdelenboer ingewonnen. Daar waar je normaliter bij de bouwmarkt met een compleet nieuwe pot de deur uit loopt was ik nu klaar met een simpel rubbertje à 3 euro. Je bent even bezig maar hij hangt weer helemaal klaar voor de feestdagen. Gelukkige konden we voor de broodnodige ontspanning ook nog tussendoor op AT5 live kijken naar dé deur bij Ajax… zucht.

Dinsdag kregen de straatjournaal-verkopers ineens heftige concurrentie – broodroof – van heuse journalisten. Normaal zijn ze met geen stok de straat op te krijgen maar nu stonden ze gebroederlijk vooraan om actief voor hun rechten op te komen. Daar is het laatste woord nog niet over geze… geschre… op internet geplempt. Want er ontstond spontaan links en rechts een heftige online discussie tussen voor- en tegenstanders. Gezellig die communicatietijgers, altijd in voor een potje polemiek. De partijen benne er overigens binnen een dag uit. De cao inkt kan gaan drogen, de persen draaien door en we kunnen massaal naar de gevulde internetclouds blijven staren.

In aanloop naar de woensdag kwam bovenmeester.nl prof.dr Robbert Dijkgraaf langs om uit te leggen dat het bijnaaaa gevonden Higgs deeltje het synoniem is voor soort alom aanwezige pudding …Ooo komen we daarom zo moeizaam van de bank. Op woensdag zelf bereikte ons het nieuws over het falen van het verbod op ritueel slachten, de zucht om een Vettaks en dat de Iceman vooral beschikt over bruinvet. Zou er soms een wetenschappelijk verband zijn?

Met een forse kluit worden we inmiddels het riet ingestuurd, en zit het landelijk 130 km cruisen er voorlopig niet in. Men gaat vanwege de ganzenplaag, Schiphol met olifantsgras aan het zicht onttrekken. Dat zal ze leren, of minimaal weren ...die ganzen bedoel ik dan. En laten we hopen dat we niet een nieuw probleem hebben geschapen. Na de algen en zeewier een nieuw groen eureka moment. Waren die ganzen overigens maar een delicatesse, dan was het probleem waarschijnlijk al eind december opgelost.

Een lokale deceptie was de diefstal van een roestvrijstalen glijbaan bij de speeltuin van de Ymond-wankers. Daarnaast speelde de discussie in Haarlem weer op over Hét Been en de foeilelijke Kenau. Maar wat zouden we ons druk maken, want zolang de metaalprijzen stijgen lost dit probleem zich in de loop der tijd vanzelf wel op.

Het Groot Dikthee der Nederlanden werd ondermeer door de Haarlemse Marret Kramer gewonnen. Zie je wel dat we hier het goeist Nederlands braken. Regelmatig valt het H-woord deze week om, dus maak uw borst maar nat. En gaat eindelijk – ditmaal helaas zonder taartjes of broodjes haring – Velsen.vandaag.nl van start. Allemaal niets met elkaar te maken, maar het is maar dat u het weet.

Op naar een nieuwe week maar weer, wat opvalt en in petto heeft.Geen opmerkingen:

Een reactie posten