Pagina's

zaterdag 10 december 2011

Achteraf... week 49


Vorig weekend struikelde ik nog links en rechts over de zwarte pieten en de Amerigos. Wegen en kades geblokkeerd, pepernoot regens en olijke blikken. Tot in de vooravond onrust op straat en gebonk op de ramen. Een week later kijk ik terug, misselijk van de speculaas en chocolade. Dat verhoogd in ieder geval mijn empathische gevoelens voor Matthijs van Nieuwkerk, die door een griepaanval de show spontaan moest verruilen voor de kleinste studio. Het voegt een nieuwe dimensie aan reality tv toe, samen beroerd onderuit.

Jullie hebben het afgelopen dinsdagavond toch allemaal wel gezien hé! De nieuwe serie van de vpro, 'NL van Boven'. Beelden en indrukken van hoe we gezellig op elkaars lip zitten en het toch prettig toeven is in deze schijnbare chaos. Nederland is prachtig, ook vanuit deze hoek.

Hoewel de temperatuur nog goed voelt waai je langzamerhand uit je hemd. Dus haal de ijzers maar vast uit het vet want de winter lijkt eindelijk het land in te rollen. Het is wel prettig dat over een paar weken de hoeveelheid daglicht alweer toeneemt. En ook onze lekendominee van sterrenstof en aliens, Govert Schilling, lijkt daar naar uit te zien. Hij begon ineens 8 uur te vroeg 'Good morning Planet' te roepen. Wat bleek, Govert zit in Amerika, op een congres naar Aarde 2.0 te turen.

U moet weten dat we de mazzel hebben dat onze blauwe planeet haaks op de zon als een tol staat te spinnen. En we aan die wiebelende as onze seizoenen te danken hebben. Op de meeste planenten is de keus namelijk doorgaans beperkt tussen bevriezen of grillen. Net wat je voorkeur is.

Kepler 22b, de tweemaal zo grote nieuwe Aarde, staat 600 lichtjaar weg maar bevindt zich gelukkig wel in de bewoonbare zone. Mooi, ik zet ondertussen de elektrische open haard even een graadje hoger, gezellig het kan weer.

Naast het redden van de Euro was het ook de week van de saaie bankencrisis verhoren. Erg belangrijk, schijnt. Het is dat de poppetjes af en toe bewogen anders was er van "live" uitzending maar weinig te bespeuren. Die arme Pino moest er zelfs met zijn gedichten en pakjes voor wijken. Schande. Eigenlijk zou het andersom moeten zijn, laat die bobo's maar eens een weekje verplicht naar Sesamstraat kijken. Wellicht levert dat eens een verhelderend inzicht op.

Grootmeester Cruijff kwam ook (alweer) in de media langs en bezocht zelfs noodgedwongen onze regio. Terwijl aan de andere kant van Europa op bizarre wijze het sportieve lot van Ajax werd beslecht.

Ikzelf was afgelopen week erg bezig met het CBR en dan specifiek met het project 2toDrive. Eigenlijk is het oud nieuws, en het is u vast ontgaan. Maar onlangs is de eerste 17 jarige geslaagd voor zijn autorijbewijs. Dus ziet u eerdaags een puber achter het stuur die u nog geen fles lauwe spiritus durft te slijten, en zit er een volwassen persoon naast, niet schrikken en gelijk 112 bellen. Het is een officiële proef.

Full speed gaat de Telegraaf Media Groep inzetten op POR (print, online en radio). Dat ziet er veelbelovend uit. Minder enthousiast was ik over de Sanoma Media verrichtingen, en hoe ze in amper 16 weken hun populaire Web-log community om zeep hebben weten te helpen. Directeur Michiel Buitenlaar trekt dan wel het boetekleed aan maar ook van de week was het na de laatste update nog niet rond. Alles is een ratjetoe en foto's zijn nog niet te uploaden. Daarnaast hebben ze in Amerika een aantal Wordpress-Light-Theme's laten vervaardigen en deze blijkbaar ter plaatse laten vertalen naar Oud-Hollands. Zo werd 'Share This' vertaald in het grappige 'Deelt Deze'. Of zou het soms een knipoog zijn naar onze zuiderburen, want daar zit in het licht van de eenwording misschien nog wel een groeimarkt voor Sanoma.

De week werd verrassend afgesloten door een oprisping in de discussie rond het Houtmanpad. Wel of geen asfalt en een koehandeltje met autowegen en tunnels. Voor- en tegenstaanders of was het nou juist andersom. Ik heb maar een pontje voor op de Brouwersvaart voorgesteld. Als we dan toch bezig zijn met verwarring zaaien.

Op naar een nieuwe week, wat opvalt en in petto heeft.2 opmerkingen: