Pagina's

zondag 19 februari 2012

StraattaalPianostrepen, verdrijfvlakken en suggestiestroken. Nee dit is geen slang (straattaal) …alhoewel, het zijn markeringen die je op het wegdek bij je voor de deur of om de hoek kunt vinden. Ja ik zit diep in de Wegenverkeerswet en zijn juridische begrippen. Jip en Janneke lijken in ieder geval niet in deze straat te wonen. De klare lijn die je in de verkeerstekens terug ziet doet mij als oud graficus wel goed. Helder en duidelijk de boodschap overbrengen, eindeloos herhalend als een kriebelige waspoeder commercial, totdat je de weg volgens het gewenste patroon volautomatisch gaat volgen.

Als je er zo mee bezig bent ga je steeds meer waarnemen, je scant de omgeving af en wat doorgaans als een muurbloempje enkel de ooghoeken verbleekten, valt in eens op. Zo is 'men' in Nederland druk bezig om het wegennet 'duurzaam veilig' in te richten. Er zijn al veel verkeersborden uit het straatbeeld verdwenen die inplaats ons vrij negatief op een verbod wezen (denk aan de rode afslag borden), ons nu positief (blauwe borden) in een richting dirigeren. En, het is u vast nog niet opgevallen, de pijlpunten op de borden boven de rijstroken van de snelweg zijn 180 graden gedraaid. Dat schijnt een beter gevoel te geven. Kijk zo voed je op. Fouten de ruimte geven om vlot – het liefst zelf – te corrigeren en gewenst gedrag belonen.

Nu is het per gemeente nog een ratjetoe maar zoetjesaan zullen we in het hele land gelijkwaardig wegen gaan zien. Naast de borden zal dan de wegindeling, de belijning en de aansluitingen duidelijk maken in welke status je je bevindt en welk logisch gedrag daar bij hoort. Intuïtief rijden staat vast aan de vooravond van een hype.

Het zal de veiligheid van ons alleen vast ten goede komen maar het klinkt mij echter ook wel een beetje saai in de oren. En we leven m.i. al in een overgereguleerd landje. Gelukkig liep ik – niet letterlijk natuurlijk – vanmorgen ook tegen bovenstaand bord aan. Een bekend bord krijgt door een creatieve touche extra diepgang.
Maar wat zou het betekenen? zit er soms een houthandel verderop in de straat met kliklaminaat in alle kleuren, zolang het maar wit is. Of gaan we soms bruggen bouwen over de plaatselijke sloot? Misschien is het een anti crisis bord die schreeuwt 'haal die balk uit het zicht, de voet van de rem, we zullen voortgaan'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten