Pagina's

zondag 15 januari 2012

BuitengerichtEven dacht ik nog dat ik de dag ongeschonden door zou komen. Geen vallende bloempot of een losse suikerpotdeksel, zelfs geen gebrek aan toiletpapier op het moment suprème. Maar nee hoor, in het laatste uur van de dag moest het lot op de valreep toch nog mijn geluk danig onderuit schoffelen. 

Hebben jullie afgelopen vrijdag de 13de de uitzending van Pauw & Witteman – met als thema de 'Stand van Nederland' – gezien!? Te gast waren Ed Nijpels, een nobody die struikelt van de ene bestuurspost naar de andere. Hij is leuk voor erbij want hij heeft zo'n guitig jongens smoeltje; Trudy Coenen, (lerares van het jaar) een soort Mary Poppins van de laaglanden dus; Bert Brussen, een wannabe nar. Een BN-er, bekend door zijn twitter diarree; en neerlands bekendste muppet, econoom Rick (Beaker) van der Ploeg.

Het was een tenenkrommende uitzending, of kijk en oordeel zelf maar: Pauw & Witteman – 13 januari 2012

Alsof dit tafelgenootschap in staat zou zijn om de Stand van NL te peilen. Het enige zinnige wat ik gehoord heb was een uitspraak van Rick van der Ploeg. Dat de bestuurlijke Nederlandse koek keer op keer binnen een inteeltclubje wordt verdeeld, en dat dat niet goed is. Maar dat was het dan wel zo'n beetje.

De tafelheren brachten gaandeweg de uitzending – wellicht ter ondersteuning van het thema – een 'hilarische' Hoempapa band filmpje in. Guttegut, heel leuk werd de focus vooral op de Hoempa gelegd. Dat de runner-up, de republikeinse Presidentskandidaat Mitt Romney, het woord 'excelleren' in de mond nam werd volstrekt genegeerd. Mitt wist in korte en krachtige bewoording gelijk de kwaliteiten van bewoners van de overzeese postzegel te benoemen. Topsporters, die op het wereldtoneel meedingen. Gesteund door een oranje collectief en omlijst met een ongekende vrolijkheid. Nee volgens Rick van der Ploeg, en met de zwijgende instemming van zijn vriendjes en vriendinnetje – incluis brave Bert – zijn wij "Nederlanders teveel naar binnengericht".

Nee dan het Engelse hogeschoolsysteem, volgens Rick helemaal de top. Geen zesjes cultuur. Dat die top vooral door een poenerig elitecorps wordt ingenomen, aan de lopende band in zichzelf gekeerde frusto's fabriceert, waar soms een briljante geek doorheen weet te sijpelen, neemt ie blijkbaar maar even voor lief. Maar wij "Nederlanders zijn teveel naar binnengericht".

Ik ken medelanders die zijn uitgezwermd naar allerlei windhoeken. Van de Dominicaanse Republiek, Letland, Frankrijk, Portugal tot aan Zuid-Afrika aan toe. Zo gaat mijn neefje samen met zijn vriendin volgende maand emigreren. Om hun talenten en mogelijkheden – waar als aan een Zwitsers zakmes maar geen einde aan lijkt te komen – elders te exploiteren. Nee wij "Nederlanders zijn teveel naar binnengericht".

Als Nederland ontwaakt moet er mondiaal extra kolen worden bij geschept, om internet in de lucht te houden. Een wereldhaven, een kei in transport en logistiek. Een exporttopper in bloemen, innovaties en techniek. We doen de financiële markten schudden, leggen het genoom en de hemel in kaart en houden ondertussen droge voeten.

De man (Rick, red.) die in een face-to-face gesprek constant tegen de binnenkant van zijn schedeldek zit te staren vindt dat "Nederlanders zijn teveel naar binnen gericht". Please Rick …get serious. En
reality Bert zat ernaast, virtueel het hoogste woord sloeg hij op zijn trom. Zucht… gelukkig was de dag toen snel om.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten