Pagina's

zondag 29 mei 2011

Bed ervaringen

Ik heb een decennium lang heerlijk geslapen op een Ikea boxspring, maar gaandeweg was ie toe aan vervangen. Al was het maar omdat ie zo lomp stond in ons huidige piepkleine gemoderniseerde voormalige arbeiders woninkje uit 1900.
In de Arena shopping mall liepen wij hem tegen het lijf en waren op slag verliefd. De Auping New York. Met een witte strakke ombouw en enigszins arrogant op zijn aluminium gestrekte tenen verkocht hij zichzelf de showroom uit.

Een Auping is wel een andere prijsklasse dan wij gewend zijn, maar ja de liefde maakt blind en al vlot galmde ook het credo van paps en mams in mijn herinnering: "je slaapt wel een derde van je leven, dus een goed bed is hoofdzaak". We zochten het wat dichter bij huis en kwamen uiteindelijk voor een goed advies en uitgebreide show(lig)room uiteindelijk bij Goodnight in de Cruquius terecht.

Het moet gezegd worden, Goodnight is een mooie grote zaak met zeer vriendelijke medewerkers, en de koffie smaakt er gewoon goed. Nou ging het ons in eerste instantie om de ombouw en was de matras de volgende stap. Eigenlijk wilden we een matras van derden kopen, maar ja je bent er nou toch en de verkoopster is zo aardig, en misschien zit er wel iets in dat de combi van een relatief duur matras en de ombouw een succesformule in zich draagt.

Nou kent Auping matras series met welhaast onbegrijpelijke technische beschrijvingen, maar ze lopen i.i.g. van duur, duurder naar duurst. En om het nog gemakkelijker te maken kennen de meeste series 3 hardheden: smoothly, medium and firm. Van de beschikbare series was de 'firm' mij tijdens het proefliggen te hard, en vanwege de betaalbaarheid kwamen we uiteindelijk uit bij de Dublin matras. Een eenvoudige eerlijke matras, enkel in de hardheden 'smoothly' en 'firm' verkrijgbaar. Waar het communicatief mis ging weet ik niet maar mij werd duidelijk dat de ene 'firm' de andere niet is en dat de, helaas niet in showroom aanwezige, Dublin op de ons gewenste breedte maat van 80 cm ook weer anders zou zijn. Mijn logica zei mij: dus minder hard dan de 'firm' van de andere series.

Vorige week kwam ie en werd hij binnen no-time door 2 vakkundige monteur
geïnstalleerd. Nou ben ik bijna 2 meter en rond de honderd kilo, dat is toch aardig aan de maat en een soortelijk gewicht die wel een deuk kan maken. Maar aan welke Spartaan ze de 'firm-dublin op 80 cm doorgaans verkopen is mij een raadsel, zo hard als die is. Om een lang verhaal kort te maken hebben zowel mijn vrouw op de 'smoothly' als ik op de 'firm' na 3 dagen amper geslapen. We lagen niet in ons bed maar vooral erop.

Van de dealer kreeg ik te horen dat er voor deze prijsklasse geen omruilregeling bestaat. En het anekdotisch waardige verhaal dat ik de matras als een nieuwe stugge spijkerbroek moet zien en eerst de toplaag, door er overheen te lopen, moet breken. 2 tot 3 weken kan deze non-inslaap grap duren. Fuck denk ik dan, kunnen ze dat niet alvast in de fabriek regelen.

Als tijdelijke oplossing hebben we nu een warme leentopper van EUR ±700, en nou maar hopen dat de zorgen mij niet uit de slaap gaan houden want een definitieve oplossing is vooralsnog niet in zicht.

De bal ligt nu bij Auping, we wachten af.

Wordt vervolgd... 

___________________________________________________________________

Update: Na een gesprek met de dealer werd mij al snel duidelijk dat een snelle oplossing er niet in zat. Na wat ruggespraak met de leverancier werd er een meting in de fabriek op hardheid afgesproken. Ondertussen lagen wij op het leentoppertje die het wel verzachtte maar het er gelijk een stuk warmer op maakte. Maar alles went blijkbaar en de gemiddelde nachtrust was een tikkie onrustig doch tot een uur of 5 à 6 gestegen. Omdat we steeds veel te vroeg en verhit wakker werden hebben we uiteindelijk de topmatras maar weer aan de kant geknikkerd. Wonderwel leek de daarop volgende nachten de nieuwe harde matrassen en ons lichaam steeds meer naar elkaar toe te groeien. De fabrieksmeting hebben we maar gecanceld en nu 2 weken later is het nog steeds niet optimaal maar iedere nacht een beetje beter. Ik geef ze nog een maand respijt en anders gaan de merkmatrassen Marktplaats op en zoeken we wel een eigen oplossing.

Het grappige is dat ik nu verschillende mensen in mijn directe omgeving gesproken heb die stuk voor stuk met soortgelijke klachten op de proppen kwamen, en die de merkmatrassen aan de kant hebben geschoven. Wellicht toch eens een aandachtspuntje voor de leveranciers/dealers om (nog) meer aan uitleg en advies te doen. Wellicht bij nieuwe merkkopers standaard een wen-toppertje meegeven. Want verandering van spijs doet dus niet goed slapen. Daarnaast zou ik stoppen met het vermelden van technisch geneuzel, zoals materiaal soort en schuimdiktes en meer focussen op wat het effect is van de verschillende soorten. Een mens wil gewoon goed slapen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten