AMSTERDAM - Binnen de normale economische golfbeweging wordt deze crisis extra uitgediept, doordat mensen met kennis en toezicht het vertrouwen hebben kunnen schaden. De gretigheid van het kapitalisme moet worden onderworpen aan een controlerende trias-politica, het scheiden der machten, vindt ondernemer Robert Strookman van het Grafisch Centrum Cornegge.
Voor de korte termijn zie ik niet een eureka oplossing, maar we kunnen natuurlijk wel de gang naar een hernieuwde samenleving inzetten. Misschien wel juist nú, omdat het gaat om het herwinnen van vertrouwen in de toekomst.
Nederland moet meer een innovatieve kenniseconomie worden en zijn huidige specifieke inborst zoals bijvoorbeeld de Dutch approach en zijn kijk der dingen verder vermarkten. De verzamelwoede van het Nederlandse volk effectief inzetten, zoals bijvoorbeeld met de 'Huurhypotheek' om de woningmarkt los te weken. Dutch-Design en Cradle to Cradle combineren en de Hollandse zuinigheid in newtech exploiteren. Een basis als zekerheid om beroepencarrousels voor vastlopende werknemers mogelijk te maken. Gebruik internet meer om de democratie 2.0 vast lokaal te experimenteren. Verplicht filosofielessen in het onderwijs. Enthousiasmeer en betrek mensen door ze het gevoel te geven dat hun bijdrage er toe doet. Tik visieloze bestuurders op de vingers.
In dit welvaartsland is het niet geld, maar het armoedige gebrek aan invloed op de omgeving die deze vertrouwenscrisis blijft voeden. De oplossing zit dan ook in de basis van de maatschappij. We zouden dan ook beter kunnen spreken van: stop de sociale crisis en laten we de handen weer inéén slaan.
Robert Strookman, Grafisch Centrum Cornegge BV
Velserbroek