Pagina's

zondag 19 mei 2013

Haarlem is een beeld rijker


De rode loper ligt er, het Stationplein is klaar, de sokkel driemaal vervangen en als sluitstuk is het standbeeld van Kenau Simonsdochter Hasselaer en Wigbolt Ripperda geplaatst. Tenenkrommende kunst of een historisch hoogtepunt. Wat vinden wij Houten Haarlemmers ervan?

Daar sta je dan K'nau met haar billenvriend ridder Rip. In brons vereeuwigd kont aan kont op een DDR plein. Toen droegen de mannen blijkbaar nog leggings. Waar is het ooit fout gegaan met de emancipatie. Jet zal het weten.

Als een action-hero, de Red Sonja van de Efteling, staat ze met de rug richting Kruisstraat en haar blik gefocust op de uitgang van het Station. Zou de vijand voortaan soms met de trein gaan komen? Je zal maar ov-forens zijn en elke dag door die priemende ogen de grond in worden geboord. Guilty bij voorbaat.

Hoe is het eigenlijk met deze twee afgelopen, zijn ze uiteindelijk door de Spanjaarden in het Spaarne gedumpt, gevierendeeld of erger!? De wiki leert ons: dat het hoofd van Wigbolt, nadat Haarlem door de Spanjaarden was overlopen, vrij vlot over de Grote Markt rolden, en dat Kenau hoogstwaarschijnlijk jaren later door zeerovers op een Scandinavische cruise is vermoord.

Laat ik eerlijk zijn, wat mij betreft mist het nieuwe beeld de X-factor en mag het van mij alsnog in het Spaarne worden gekieperd. Maar ja dat is mijn bescheidde mening. Er zullen vast nog heel wat Spaanse toeristen door het station stromen voordat die wordt gedeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten