Pagina's

vrijdag 12 april 2013

Meeuwenoverlast


De overlast van meeuwen in steden is een terugkerend probleem, waar veel plaatsen aan de kust en vlak achter de duinen mee te maken hebben. In grote getale maken de meeuwen herrie en troep in de mensenwereld. Als duinbewoner heb ik er zelf niet zoveel last van, maar werd onlangs getriggerd door een politieke bestuurder, die graag wil dat we meedenken.


De blije stadsmeeuw
Langs de zeestrook zie je meeuwen in allerlei maten en gedaantes. Hun verenkleed en tekening is afhankelijk van hun leeftijd en de tijd van het jaar. De soort heeft zich over de hele globe verspreid en vooral in de buurt van zout water kom je ze tegen. Net als mensen overigens. Pientere succesvolle beesies zijn het. Ze passen zich gemakkelijk aan en voelen zich prima thuis in onze steden.

Als je op internet scharrelt merk je al snel dat het probleem de lokale bestuurders langs de kustlijn, van noord tot diep in België, al een poosje de nodige hoofdbrekens oplevert. In de lente gaan de meeuwen nestelen op de platte daken. Gezellig in een drukke kolonie en dicht bij hun voedselbronnen. En dan begint het gesodemieter. Lawaai vanaf s'morgens vroeg, kapotte vuilniszakken en soms zelfs duikvluchten op kinderijsjes.

Het is dat de meeuwen door de wet beschermd worden anders waren ze allang door menig geïrriteerde stadsbewoner verjaagd, doodgemept of als ei reeds geschud. Maar het mag niet en daarnaast, het helpt niet. Commerciële bedrijven zijn er handig ingesprongen en bieden allerlei hulpstukken aan om de daken onaantrekkelijk te maken. Pennenweringen en spandraden ten spijt, het blijft allemaal symptoombestrijding.

Meeuw-proof
Tot nu toe zijn er al heel wat maatregelen genomen of verzonnen. Zo worden er steeds meer ondergrondse vuilcontainers geplaatst. Zijn er meeuw-proof vuilniszakken in omloop en pogen valkeniers de boel te verjagen. Knallen, lichtflitsen en speciale vliegers zijn er geprobeerd. Eieren rapen, giftig voer en sterilisatie zijn geen opties. Sowieso moeilijk uitvoerbaar, kostbaar en zinloos. De meeuwen passen zich rap aan, ze zijn bijzonder clever.

Het advies is om de meeuwen – hoe leuk het goed bedoeld het ook is – niet te voeren. Naast de overlast is de overmaat aan eenzijdig voedsel niet goed voor ze. En de rommel van voedselresten trekt allerlei ongedierte aan. De duinen, hun natuurlijk broedomgeving, zit naast herten vooral vol met vossen. Niet zo vreemd dus dat de meeuwen naar hoger gelegen plekken verhuizen.

Verkassen of thuiskomen
Volgens de Vogelbescherming is het een zaak van de lange adem en moet je de hele populatie in een gebied aanpakken. Alternatieve broedplaatsen creëren. Lok ze naar elders waar het goed toeven is voor ze. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. En het afknallen van vossen lijkt mij ook niet echt wenselijk.

Volgens de kenners keren jonge meeuwen vooral terug naar hun geboortegrond als ze die als prettig en veilig (hebben) ervaren. Dan wellicht maar platte nepdaken in de duinen maken, broedvlotten op zee of gedoogzones in de polder. De volwassen stadsmeeuwen moeten we daar enkel nog even naar toe zien te lokken. Plaats een voederplatform waar men de meeuwen in volle vlucht voer kan toewerpen. Leuk als familie-uitje. Zet er een webcam op, dan kunnen de tevreden thuisblijvers er wellicht ook van genieten.

Wil je ook een bestuurder met een goed idee of suggestie blij maken,

...leg hieronder een ei, en dan laten we een bestuurder het verder uitbroeden.


1 opmerking:

  1. Volgens mij is dit de aloude strijd tussen 'natuur en mens'. Of beter nog: de strijd om het beste plekje.
    Net als de mens zoekt de meeuw een veilige plek waar eten en drinken voorhanden is. En je nog eens een soortgenoot tegen kunt komen om je soort in stand te houden.

    De problemen die daaruit voorkomen los je helaas niet even op. De schrijver gaf dat al aan.

    Ik pleit zelf voor het minderen van voedselresten voor het oppikken. Misschien dat de huidige crises daarbij behulpzaam gaan worden.
    Tegelijkertijd spreekt mij het inrichten van prettige plaatsen voor meeuwen wel aan. Zodat die een alternatief voor onze dakgoot hebben.

    Dat kost tijd, moeite en geduld. Dat moet dan maar. Voordat we noodgedwongen moeten overgaan tot het afschieten van mensen. Of meeuwen.

    BeantwoordenVerwijderen