Pagina's

woensdag 17 april 2013

Haarlem heeft de NRW Jaarprijs 2013 gewonnen!


Niet de stad zelf natuurlijk, maar het Haarlemse Raaksproject viel deze eer ten deel. Afgelopen woensdag 10 april werd deze prijs in Nieuwegein door de Nederlandse Raad van Winkelcentra vergeven. De NRW is een soort clubje van projectontwikkelaars en grootwinkelbedrijven. Die wel weten waar wij gulzige stedelingen behoefte aan hebben.

Cultureel erfgoed 

In het begin was er in Haarlem veel verzet tegen de plannen. De gebouwen zouden en moesten behouden blijven. Cultureel erfgoed zou het zijn. Het is uiteindelijk maar gedeeltelijk gelukt. En misschien is het persoonlijk, de sloop van de oude hbs heb ik met een glimlach aanschouwd. Ook de omvorming van een kerk in een mega-bierkot laten mij niet ongeroerd. Proost.

Het is een geslaagd project. Een mooi evenwicht tussen oude meuk en moderne architectuur. Zoals je dat steeds vaker in onze regio ziet verschijnen. Een goede parkeergarage, mooi wonen en een fijne bioscoop. Sinds de bouw van de foeilelijke Brinkmann-dungeon zocht ik mijn (film)heil elders.

Zigzaggen door de stad
Het is wel even wennen. Voorheen was het vooral zigzaggen rond de Grote Houtstraat door de kleine straatjes, wordt de route door de massa nu verlegd. En dat zie je terug in de Zijlstraat, die leeft helemaal op met allerlei leuke winkeltjes. Vast een soort gunstig uitstraal effect van de nieuwbouw. En dat is hard nodig, want de vooruitzichten zijn niet bepaald gunstig. Althans landelijk niet. Men verwacht de komende jaren een sterke stijging in het aantal leegstaande winkelpanden.

Ooit was Haarlem hard op weg om een slaapstad te worden. Saai en grijs. En natuurlijk wordt er nog steeds vooral buiten de stad gewerkt, er wordt hier steeds meer geleefd. En dat merk je in het aanbod van allerlei winkels, instellingen en evenementen. Maar de ondernemers in de binnenstad hebben het zwaar. 15% omzetdaling is geen uitzondering.

Haarlem is een prachtige stad met bijzonder inwoners, en blijkbaar goed op weg. Dat bewijst deze prijs van buitenstaanders maar weer. Laten we dit vooral behouden en deze lijn vasthouden. Te beginnen door aanstaande zaterdag massaal de bloementjes buiten te zetten, ook al komt het merendeel dit jaar uit Frankrijk.

Vive la vie aan het Spaarne.


Lees meer in de Nieuwsbrief Centrum-HaarlemGeen opmerkingen:

Een reactie posten