Pagina's

donderdag 21 maart 2013

Haarlems verbod op straatmuziekGepubliceerd op Dichtbij.nl/Kennemerland

Optredens in het centrum van Haarlem verlevendigen het straatbeeld, maar het kan ook veel ergernis oproepen. Om hier meer grip op te krijgen gaat de gemeente Haarlem de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen. Straatartiesten mogen dan alleen nog met een gratis te verkrijgen 'ontheffing' optreden.

De X-factor

In 2009 stelde onze burgemeester (Bernt Schneiders, zelf een fameus basgitarist en zanger) nog voor om de muzikanten een auditie te laten doen. Het is er nooit van gekomen. En in de loop der jaren leek het straatbeeld er – op een enkeling daar gelaten – enkel maar slechter op te worden.

Zagen we voorheen vooral de oer-Hollandse hoogglans gelakte draaiorgels door de straten slepen. Weet u overigens dat Haarlem een orgelmuseum heeft? Moest ik mij om zo'n sta in de weg en het oorverdovende pijpgeraas regelmatig heen wurmen, om vervolgens het koperen bedelbakje uit mijn gezicht te weren. Een periode werd Haarlem overspoeld door Peruaanse meerlingen. Die gestoken in een soort lama wollen deken hun longen op een bamboefluit stonden te blazen. Ik ging toentertijd regelmatig op stedentrips, en zij bleken wonderlijk genoeg altijd met mij mee te reizen. Overal doken ze op. De laatste jaren worden we vooral bevolkt door de Gipsy Kings wannabes uit Oost-Europa. Of waar het dan ook op mag lijken.

Stroom klachten
Straatoptredens worden door de wet beschermd als vrijheid van meningsuiting. En dat is een mooi goed. En natuurlijk is het onzin om de één of andere commissie te laten bepalen wat goed genoeg is om op onze straten te mogen spelen. Maar de stroom klachten van winkeliers, horeca exploitanten en bewoners schreeuwden om maatregelen. Iedereen met een beetje gezond verstand kan ook zien en horen dat de huidige toestand niet zuiver is. Het eentonige geriedel van populaire deuntjes op de strategisch gekozen plekken in de stad door steeds dezelfde personen, verraden een structuur die aan georganiseerd bedelen grenst. In mijn opinie schrijnend.

De volgende ronde
De gratis 'ontheffing' is persoonlijk bij de gemeente aan te vragen. Een identificatieplicht, en om de 15 minuten minimaal 100 meter doorschuiven behoren tot de voorschriften. Begin volgend jaar wordt de maatregel geëvalueerd. Het zal mij benieuwen tot wat voor wonderlijke stoelendans dit in de tussentijd gaat leiden en/of we weer een nieuwe golf straatmuzikanten mogen begroeten. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten