Pagina's

maandag 13 juni 2011

Vreemde vogel


In Alkmaar staat het alom bekende KPN-gebouw. Een oerlelijk bouwsel uit de jaren 70/80. Prominent langs de N242 en een kanaal, staat de vormloze blokkendoos met te weinig glas en te veel steen in een saai bedrijfsterrein. Het is een gebruiksgebouw boven op een crosspoint van allerlei hypermoderne signalen. Er staat dan ook een enorme mast op het dak voor de nodige schotels en antennes. Met het krimpen van de telefoon en de verbreding van de functionaliteit is het gebouw na jaren trouwe dienst toe aan een nieuwe invulling.

Uiteraard is er voor zo'n typisch gebouw nooit een nieuwe 1-op-1 gebruiker te vinden. Dus heeft de vastgoed ontwikkelaar – zoals tegenwoordig zo vaak in dit soort situaties gebeurt – het plan opgevat om er een soort van bedrijfsverzamelgebouw van te maken. Voor met name creatievelingen en ICT-ers. In ieder geval moet het aantrekkelijk zijn voor internet grootverbruikers. Dus bestaat de beoogde gebruikersgroep waarschijnlijk uit: ontwerpers, website bouwers, architecten, tekstschrijvers, decorbouwers, AV specialisten, webshops, callcentra, helpdesk etc. etcetera.

Die hebben dan natuurlijk wel een inspirerende omgeving nodig en mogelijkheden voor kruisbestuivingen. Het delen van diensten, zoals een receptie, vergaderruimtes, kantine, pakketdienst, repro en andere fascilitaire zaken is een groot pluspunt voor starters en kleine ondernemers. Maar ik denk dat er dan nog wel heel wat aan het gebouw moet gebeuren van binnen en buiten. Met wat kekke kleuren en materialen kan de buitenzijde al snel van uitstraling veranderen. Zaag er groot gat in de gevel en vul het met glas om binnen meer licht te vangen. 

De verbouwing aan de binnenzijde is al in volle gang en om de nieuwe invulling wat meer kracht bij te zetten heeft de huidige eigenaar een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuwe naam voor het pand. Dus wil je een iPad winnen, ga dan lekker brainstormen met de doelgroep voor ogen en zend voor 25 juni je verzinsels met motivatie in: http://new-name.nl/

Ikzelf vind vooral die mast kenmerkend, en ik zou daar een gigantische moderne windkip op zetten en het pand vervolgens het 'Kennis Innovatie Plaza' noemen. Het is maar een idee, en jullie kunnen vast veel beter ...succes.Geen opmerkingen:

Een reactie posten